IED Studiemedel och Finansiering

Skriv ut Skicka sidan

Designutbildningar Utomlands vid Instituto Europeo di Design

Betalning för utbildningarna vid IED
Hur går betalningen till? Kursavgiften betalas till ALTA eller direkt till IED. Hela kursavgiften ska enligt IED helst vara betald innan kursstart. Söker du studiemedel från CSN och inte har möjlighet att göra hela betalningen direkt, sker betalningen terminsvis efter utbetalning från CSN. Kurspriset finner du vid respektive utbildning.

Inskrivningsavgift
För att du ska betraktas som helt anmäld betalar du en deposition på kursavgiften, denna summa dras sedan av på resterande belopp. Denna summa ska helst betalas direkt vid anmälningstillfället. Har du inte möjlighet att betala denna inskrivningsavgift innan studiemedelt från CSN betalas ut kan det accepteras, men du betraktas då inte som helt anmäld.

När du anmäler dig via ALTA gäller en lägre inskrivningsavgift:

  • Inskrivningsavgift vid 3 åriga utbildningen: 1.200 Euro
  • Inskrivningsavgift vid 1 åriga utbildningen: 1.500 Euro


Finansiera studierna med Studiemedel

Många av våra deltagare finansierar sina studier genom att söka studiemedel från CSN, för tillfället är det endast de 3 åriga utbildningsprogrammen som är berättigade till studiemedel från CSN samt den 1 åriga intensivutbildningen Fashion Marketing & Communication i Florens. Masterutbildningarna och sommarkurserna är berättigade inte till studiemedel.

Hur söker jag studiemedel?
När du har skickat dina anmälan till oss på ALTA och vi vet att du har blivit antagen så kommer vi skicka dig en bekräftelse och ett antagningsbevis som bekräftar att du är anmäld på utbildningen. Du skickar antagningsbeviset till CSN tillsammans med din ansökan om studiemedel till CSN som du gör online på CSNs hemsida. Du är välkommen att kontakta ALTA om du har svårigheter med din ansökan till CSN.

Hur mycket kan jag låna från CSN?

  • Studielånet 
  • Bidraget
  • Lån till kursavgiften (merkostnadslånet)
     

Studielånet och bidraget ska täcka kostnader som inkvartering och mat, merkostnadslånet ska täcka kursavgifter - beloppet varierar beroende på land. Du kan även låna för en tur-och returresa per termin och försäkring under din kurstid. Se tabellen nedan som visar hur mycket du får i studiemedel per vecka om du studerar i Italien eller i Spanien.

Exemplet i tabellen visar på ett ungefär totalt studiemedel per vecka om du söker alla delar

LandStudielånBidragMerkostnadslånTotalt
Italien (42 veckor) 2.650:-/ vecka 699:-/ vecka 1.350:-/vecka 4.699:-
Spanien (34 veckor) 1.900:-/ vecka 699:-/ vecka 1.350:-/ vecka 3.949:-

Vad får jag totalt?
Studiemedlet täcker inte hela kostnaden för kursavgift och boende, så det är bra att komplettera med egna pengar för att klara att betala kursavgiften.

  • I Italien kan det totala studiemedlet se ut så här för 42 veckor, merkostnadslånet 56.700:- och det resterande för studielån och bidrag 140.658:-, vilket blir totalt ca 197.358:- per år. 

 


Detta är en preliminär uträkning, exakt hur mycket du får från CSN är svårt att säga. Kurslängderna varierar lite mellan kursort och val av utbildning, dessutom ändras reglerna från CSN år till år.

När får jag studiemedlet och hur?
Utbetalningen av studiemedlet sker i 2 delar per år, terminvis. Första betalningen från CSN sker ca 3 veckor innan kursstart, andra delen betalas i början av mars (för 3 åriga utbildningen). Utbetalningen sker 21 veckor + 21 veckor (för 42 veckor), där emellan måste en studieförsäkran lämnas in för att intyga att man ska fortsätta utbildningen. För Spanien där utbildningen är ca 34 veckor sker utbetalningen vanligtvis för 15 veckor + 19 veckor.

Även för 1 åriga utbildningen sker betalningen terminsvis, just nu endast Fashion Marketing & Communication i Florens.
 
Kontakta oss om du har några frågor eller funderingar!
  
                                                                                                                                                « Till sidans topp