Start Referenser Master Design IED

Master Utbildning IED

Skriv ut Skicka sidan
Erica Jonsson Wildner åkte med Alta Språkresor till Turin och studerade Advanced Design for Transportation vid Istituto Europeo di Design. Utan att ha särskilt mycket italienska språkkunskaper kan hon nu föra diskussioner och prata med sina italienska vänner.

Namn: Erica Jonsson Wildner ied italien
Ålder: 28 år
Land/Ort: Studerat i Italien, Turin

Vid denna skola studerade Erica»


Berätta kort om din utbildning? Vilken kurs läste du? Hur många veckor? 
Jag har studerat ett års masterstudier med inriktning Advanced Design for Transportation på en privat designskola IED, Istituto Europeo di Design i Turin, Italien. Mina studier inkluderar tre månaders praktik och i januari månad startade jag min mycket intressanta praktikperiod på företaget CRF Centro Ricerche Fiat i Turin. Praktiken innefattar Advanced Design vilket är precis vad jag studerat. I mina studier har jag genom reserach inom teknologi, samhällsutveckling och hur mänskliga behov kan tyckas förändras i framtiden, oftas fram till år 2050, skapat produktkoncept anpassade för människor i framtida scenarier. För detta krävs ett vidgat synsätt, kreativitet men också inspiration hämtad från Science fiction, en genre som jag blivit nyfiken på. För att kunna visualisera mina designkoncept har jag lärt mig att använda designprogram som Adobe Photoshop, Autodesk Alias and Bunkspeed Hypershot. Efter avslutad utbildning är jag nu redo att arbeta på designstudio med advanced design där framtida innovativa produktkoncept, gärna inom transportbranschen och framtida rörlighet i städerna, skapas och bidrar samt inspirerar till framtida utveckling. 


Hur bodde du under din utbildning? Berätta gärna…. 
Efter min första vecka då jag bodde på ett enkelt men bra hotell i Turin kunde jag flytta in i en lägenhet som jag delade och fortfarande delar med tre italienska tjejer. I början var det en trygghet att de kunde prata engelska med mig eftersom jag inte kunde göra mig förstådd på italienska. Eftersom min master genomfördes på engelska så kunde jag inte utveckla mina språkkunskaper så mycket som jag egentligen ville göra. Istället har jag nu chansen under min praktikperiod att lära mig språket. Men visst krävs det en hel del tid med språkträning på kvällar när jag slutat mitt arbete. 


Hur var skolan och utbildningen du deltog i? Hur var lärarna, de andra kursdeltagarna, nationaliteter, ålder? Atmosfären vid skolan? 
IED designskola finns inte bara i Turin (Italien) utan även i Spanien och Brasilien på olika orter. Det är en skola som lockar studenter från hela världen och för mig har det bara varit postivit och mycket intressant att få arbeta tillsammans med människor med olika kulturell bakgrund. I min klass var vi nio studenter, alla med olika nationalitet, från Italien, Peru, Syd Korea, Brasilien, Sicilien och Ryssland och så jag från Sverige, den enda från Norden. Mina klasskamrater har tidigare studiebakgrund precis som jag men även arbetslivserfarenhet. Våra åldrar varierade därför mellan 23-33 år. Mina lärare är aktiva inom arbetslivet och arbetar på designföretag i Turin och Milano, vilket också resluterade i färsk och intressant kunskap inom design från arbetslivet men också att lektionerna oftast, nästan varje lektion varade på kvällstid mellan kl. 19.00-22.00. 


Vad gjorde du efter lektionstid? Anordnade skolan aktiviteter eller utflykter? Hur var kursorten? Var det en stad med mycket studenter och utbud av aktiviteter? 
På min fritid träffade jag oftast mina klasskamrater på resturang eller på privata fester hemma. Maten i italien är så fantastiskt god så det var inte svårt att tacka JA till en träff där mat var inkluderat. I Turin finns många mysiga och piemontesiska resturanger och en klassisk Aperitivo, med plockmat, varma och kalla små rätter med dryck är min favorit. Eftersom jag oftast umgicks och umgås med vänner mitt bland den lokala befolkningen så känner jag mig inte som en student. Jag har faktiskt aldrig deltagit i något studentevent i Turin och är heller inget jag saknat. 
Är det något du skulle ha gjort annorlunda eller förberett på ett annat sätt innan du startade utbildningen? 
Om jag får börja om från början och ändra lite på mitt år hade jag faktiskt haft nytta av att ha studerat italienska hemma i Sverige innan jag begav mig till Turin. Då hade jag lättare kunnat prata med alla, italienarna pratar i allmänhet inte engelska, särskilt inte i Turin, och dessutom haft bättre möjlighet att komma in i det italienska samhället mycket fortare.


Är du nöjd med ditt val att åka genom Alta Språkresor? Fick du den information och hjälp du behövde? 
Jag var noga med att planera allt in i minsta detalj före avresa. Därför var min kontakt med Alta Språkresor mycket uppskattad och jag hade kontinuerlig kontakt både per telefon och mail säkert två månader innan avresa, vilket var en trygghet för mig. Jag fick bra information och Alta gav mig snabba svar vilket ibland var nödvändigt för att få ordning på alla specifika och nödvändiga dokument kring utlandsvisitelse och studier i utalandet.


Motsvarade din vistelse/utbildningen dina förväntningar?
Mitt år i Turin kan jag sammanfatta med det italienska uttrycket ”Dolce vita”, det ljuva livet. Jag har trivts och trivs mycket bra med både utbildning och min fritid. Jag har maximalt kunnat utnyttja studietiden till att uppleva boende, studier och arbeta i ett annat europeiskt land. 


Bästa med din utbildning? Vad kommer du att minnas? 
Jag kommer att minnas kvällslektioner och sena kvällar, även ibland nätter med sketching och design, otroligt roliga och minnesvärda fester med nära och goda vänner men också det italienska köket med allt vad det har att bjuda på. Jag rekommenderar verkligen alla som vill att studera i ett annat land.


                                                                                                                                                      « Till sidans topp