Start Vanliga frågor

Vanliga frågor inför en Språkresa

Skriv ut Skicka sidan

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna, hittar du inte svaret på den fråga du har kan du skicka ett mejl eller ringa till oss på ALTA.

Vanliga frågor om:Språk och studier utomlands med Alta


Vilka är ALTA?

ALTA – är en utbildnings- och språkresearrangör, som representerar ett urval av privata spåkskolor, college och universitet utomlands för vuxna, studenter, barn och ungdomar samt för dig som behöver språket i arbetet . Det vi erbjuder passar dig som vill ut i världen och studera, uppleva nya kulturer och träffa nya vänner!

Vi har övertagit verksamheten som gäller språkutbildningar och studier utomlands från the British Institute i Stockholm. Det innebär ett omfattande nätverk av skolor, college och universitet i hela världen. Ett nätverk av kontakter som är värdefullt för att ge dig bästa service och möta dina speciella krav och önskemål.
 
Varför ska jag anmäla mig hos ALTA?
Vi ger dig personlig service och engagerar oss i dina frågor från första kontakten till avslutad kurs. Din trygghet och ditt resultat av en lyckad utbildning är vårt främsta mål.

Vi har lång erfarenhet inom språkutbildningsbranschen samt kunskap om skolor och kurser i många länder för olika målgrupper, och kan därför anpassa vårt val av kurs till ditt behov.

Det vi kan ge dig är hjälp och rådgivning att hitta den språkkurs som motsvarar ditt behov, så att du känner dig trygg och säker med ditt val - eftersom det är en dyr produkt som du köper. Vi hjälper dig sedan med kontakter med skolan, information om inkvartering, priser, studiemedel, visum, betalning av kurs, information om resan och flyg. Vi förhandlar med skolorna och kan ge dig rabatter på kurs och inkvartering.

Vi finns tillgängliga under hela anmälningsprocessen och kurstiden för hjälp, frågor och om problem uppstår.

Kostar det något extra att boka med ALTA?
Du betalar inget extra för vår service, vi håller skolans priser men ger ofta rabatter så att du kan få ett bättre pris när du gör din anmälan direkt till oss på ALTA. Vi hjälper dig sedan under hela processen.

« Till sidans topp

 

ANMÄLAN

Tar ni någon anmälningsavgift?
Nej, du betalar ingen anmälningsavgift till oss. Skolan kan ibland ta ut en anmälningsavgift.
 
Hur långt innan ska man anmäla sig/när är sista anmälningsdatum?
Vi har inget sista anmälningsdatum, du anmäler dig när du har bestämt dig för kursen. Vanligtvis startar kurserna varje måndag, men det beror lite på vilken kurs du väljer. Det kan vara bra att vara ute i god tid om du ska söka studiemedel från CSN eller för att få den inkvartering du önskar.

Hur anmäler jag mig och vad händer sen?
När du har bestämt dig för vilket språk/kurs du vill läsa, och vilket land och ort du vill studera i är det dax att fylla i anmälningsblanketten. Den kan du faxa, maila eller posta till oss på ALTA. För mer information om hur du anmäler dig hittar du här.

Hur länge kan jag läsa ett språk?
Du kan läsa en språkkurs i princip hur länge du vill, från 1 till 2 veckor upp till 52 veckor eller längre.

Vad händer om jag får problem?
Skulle något problem uppstå under din vistelse, så finns personal på plats att kontakta i första hand, som försöker lösa ditt problem på bästa sätt. Vi finns också alltid tillgängliga att kontakta för att hjälpa dig.

KURSEN

Kan jag bara boka kursen utan inkvartering?
Vill du endast boka kursen och ordna med inkvarteringen själv så går det bra.

Varför är vissa kurser/skolor dyrare än andra? Vad är det som skiljer?
Det är många faktorer som påverkar priset på en kurs som gör att priserna varierar från skola till skola. Det är tex:

  • Skolbyggnaden, klassrum, utrustning, läge på skolan, faciliteter för studenterna som: cafeteria, lunchrum, bibliotek, internet, Student lounge m.m.
  • Kvalitén på undervisningen, lärarens kompetens, kursmaterial, hur väl lektionerna är planerade, nivågruppering, resurser för undervisning och självstudier.
  • Aktiviteter som anordnas efter lektionstid, välorganiserat program under veckodagar och helger med engagerade ledare.

Alla dessa faktorer påverkar priset och kvalitén på skolan. Det är viktigt att man tänker på vad man själv prioriterar när man bokar en kurs.

Vi vill försöka förmedla till dig vad det är för skillnad på vissa skolor och vad du får för pengarna.

Det finns prisvärda kurser/skolor med bra undervisning men kanske enklare lokaler och resurser.

Vad är det för skillnad mellan en Cambridgekurs och en vanlig standardkurs?
En Cambridgekurs förbereder dig för examinationen i slutet av kursen, du förbättrar dina allmänna språkkunskaper både muntligt och skriftligt och lär dig också själva tekniken att klara examensfrågorna på ett bättre sätt. Dessutom ingår också att du övar dig på tidigare examinationer och får återkoppling.
Under en vanlig standarkurs förbättrar du dina allmäna språkkunskaper både muntligt och skriftligt, men du förbereder dig inte för att klara av examinationen.

Varför är det bra att läsa en Cambridge examenkurs?
Fördelen med att ta ett certifikat är att du har ett officiellt intyg på din nivå i språket som är internationellt accepterat, vilket är en merit vid studier och arbete.

Vilka förkunskaper krävs för att gå en standardkurs?
Det krävs inga förkunskaper, det finns grupper på alla nivåer, från nybörjare till avancerad. Om du är nybörjare i språket  kan du starta vid vissa datum, som varierar mellan skolorna. Om du är på en avancerad nivå (C1, C2) brukar vi kontrollera med skolan att lämplig nivå finns tillgånglig vid den valda tidpunkten.

Hur vet jag att jag kommer hamna i den grupp och nivå som passar mig?
Första dagen på skolan gör du ett nivåplaceringstest, för att du ska hamna i den grupp och nivå som passar dig bäst. Under kursens gång följer lärarna din utveckling i språket, om den skiljer sig från gruppens byter du till en annan nivå.

Får jag något diplom eller certifikat efter avslutad kurs?
Efter avslutad kurs får du alltid ett certifikat/diplom som intygar att du har gått kursen och anger din nivå i språket.

Vilken ålder är vanligast bland kursdeltagarna?
Det är svårt att svara på generellt, det beror på val av skola, kursort och tid på året som du åker. Vanligvis är det blandade åldrar från 18 år och uppåt, men medelåldern kan ligga runt 22 år till 30 år. Vi kan ge dig mer information om den skola du är intresserad av.

Vad är skillnaden mellan att studera språk på ett universitet och en språkskola?
Språkstudier på en språkskola sker i mindre grupper och det ger bra resultat för språkinlärningen. Vid en mindre eller mellanstor språkskola finns ofta en nära och personlig kontakt mellan lärare, personal och deltagare. Språkstudier på ett universitet kännetecknas ofta av lite större grupper, och något mer teoretiskt inriktad språkträning. Du har tillgång till bibliotek och övriga faciliteter för studenter.

« Till sidans topp

STUDIEMEDEL

Kan jag få studiemedel för språkstudier i USA, Australien, Nya Zeeland, Sydamerika?
För att få studiemedel måste du enligt CSN läsa europeiska språk i Europa. Men du kan tex; studera japanska i Japan, kinesiska i Kina eller ryska i Ryssland med studiemedel från CSN.

Kan jag betala när jag har fått mina pengar från CSN?
Du betalar fakturan när du har fått ditt studiemedel från CSN, ca 3 veckor innan kursstart. Kursen och inkvarteringen måste alltid vara betald innan kursen startar. Skulle du inte få ditt studiemedel i tid så kontakta oss så försöker vi att lösa det.

 

INKVARTERING

Från vilken dag börjar inkvarteringen att gälla?
Oftast från söndagen före kursstart till lördagen efter kursen slutat.

När får man adressen till inkvarteringen?
Oftast 1 till 2 veckor innan kursstart.

Kan jag bo med en kompis?
Bokar ni tillsammans går det bra att dela rum i lägenhet eller familj.

Kan jag ordna med boendet själv om jag vill?
Visst, kan du boka ditt boende på egen hand. Vi rekommenderar dock att du bokar via skolan då de tar ansvar för boendet och bokningen, och det kan kännas tryggare.

Hur bor jag i en delad studentlägenhet?
Du bor med andra studenter från skolan, ca 6 till 8 personer delar på gemensamma utrymmen som kök och badrum. Du väljer om du vill bo i enkelrum eller dela rum med en kompis. läs mer om inkvartering i studentlägenhet här.

« Till sidans topp

RESAN

Bokar ni flyg?
Flyg bokar du själv, då du kan välja pris och bolag själv. Vi hjälper dig gärna med information.

När kan jag boka flyg?
När du har fått bekräftelse från oss att du är inkbokad på kurs och inkvartering.

Hur tar jag mig från flygplatsen till min inkvartering?
Vi ger dig information om hur du på egen hand kan ta dig från flygplatsen till din inkvartering. Du kan även boka hämtning från flygplatsen, då hämtar en representat från skolan dig vid flygplatsen och kör dig till din inkvartering.
 

BETALNING

Betalar jag för hela kursen och inkvarteringen innan kursstart?
Kurs och inkvartering ska betalas före kursstart. Om du går en lång kurs och får studiemedel utbetalt vid 2 tillfällen - gör vi undantag, och du betalar enligt CSN's utbetalningar.  

« Till sidans topp